diumenge, 22 de febrer del 2015

Capítol 4: Bernat


Aquest capítol es centra amb un nou personatge de l'obra, anomenat Bernat Metge notari i funcionari de la Cancelleria Reial. Coneixerem l'estança de Jafudà a Barcelona, la trama sobre els Atles i el paratge del maleït Samuel.

ARGUMENT:

Anteriorment Jafudà i Samuel són enviats pel mestre Cresques a Barcelona, per la entrega dels Atles a la Corona Reial. Durant el trajecte, Samuel roba l' Atles furtiu i s'escapa amb ell a les entranyes de Barcelona.
Al començament del capítol Jafudà està desorientat a la ciutat enigmàtica de Barcelona. Es regeix pels seus records i arriba a la casa del seu oncle llunyà Hasdai de Cresques, situada al Call. On la seva família l'acull amb els braços oberts. Gràcies al seu oncle, Jafudà aconsegueix introduir-se a la Cancelleria Reial per resoldre el misteri enigmàtic de l' Atles furtiu. Allà es rebut pel notari de l'Infant Joan, Bernat Metge al qui li confia la contrasenya de les meravelloses aventures del llibre la Flor de les Històries d'Orient. A continuació es descobreix l'aliança entre Bernat i l'orfe Samuel, el qual és elegit per viatjar a Avinyó de Provença a la recerca del llibre sagrat. Tot seguit Jafudà amb el suport de la família de Hasdai de Cresques, aconsegueix trobar una posició a la ciutat barcelonina i una serie de reunions amb personatges reials com Bernat Metge, l' Infant Joan, el rei Pere... en les quals el tema més importants és l'ofici de cartògraf.
No cal oblidar el sentiment d'enyorança del nostre protagonista cap a la seva terra estimada de Mallorca, la qual recorda habitualment amb la presència de les cartes que s'envien mútuament sobre les situacions esdevingudes amb el seu pare.
Però el major conflicte sorgeix amb l'empresonament de Samuel al castell de Valldaura a causa de les conspiracions contra el rei Pere III, el Cerimoniós.
Llavors Jafudà aconsegueix entrar a la pressó per poder tenir una conversa amb Samuel, per obtenir la informació clau per trobar el paratge de l'Atles furtiu a canvi de la seva alliberació. Gràcies al negoci entre Nas de Pebrot i Jafudà aconsegueixen alliberar il·legalment a Samuel. Amb els afers Jafudà es fa possible pagar els deutes i retornar cap a la seva estimada Mallorca. Però quan està a punt d'embarcar-se rep la notícia per la dona del rabí, de l'assassinat de Samuel i així ens acomiadam d'aquest capítol.


PERSONATGES:

Personatges principals:

Jafudà: com ja sabem és el protagonista i narrador de la història. En aquest capítol es veu obligat a viatjar a Barcelona per entregar els atles. Allà trenca amb les pràctiques de la seva religió, deixant de practicar el sàbat i vestint com un cristià. Durant aquest viatge madura com a persona, aprenent a ser independent fora el suport dels seus pares, que li planetjen el seu casament amb la filla del rabí Salomó i la Hanini.

Bernat: és un personatge real, conegut com Bernat Metge (1340 – 1413) que va viure durant el Regnat de Pere el Cerimoniós a Barcelona. A n'aquesta obra té el paper de secretari de l'Infant Joan dins la Cancelleria Reial. Se'l caracteritza com un home refinat i astut que cerca constantment el profit de les coses. Permet que Jafudà dugui a terme la recerca de l'Atles furtiu com a objectiu prioritari.


La família de Cresques: està formada pel rabí Hasdai ( treballa a l'aljama ), la seva muller i el seu fill Mossè que assumeixen un paper important d'estabilitat per Jafudà, ja que l'acullen i li donen un gran suport.
Samuel: apareix altre cop l'orfe que va aportar tantes desgràcies a la família de Jafudà. Aquest cop la bona fortuna no l'acompanya, ja que inicialment és l'aliat de Bernat però per aconseguir diners per una causa rebel acaba empresonat i assassinat a mans dels justiciers de la corona.

Personatges secundaris:


Convé destacar altres figures personalitzades que han sortit durant aquest capítol :

  • Anselm Turmeda
  • Eiximenis
  • Vicent Ferrer
  • Sibil·la de Fortià
  • Pere el Cerimoniós
  • L'infant Joan
  • L'infant Martí d'Aragó
  • Cresques de Viviers
  • Mata d'Armanyan
  • Bonastuc Saporta
  • Andrea Belardo
  • Fransesc
  • Dolça
  • Nas de Pebrot

LLOC I TEMPS:

Jafudà al llarg d’aquest capítol, va fent la descripció de diferents llocs de la ciutat de Barcelona.

La reixa del Call: Jafudà es troba a la reixa del call esperant que el porter el deixi passar cap a la vila cristiana.

Els carrers bruts i estrets de Barcelona jugen un paper important dins la trama de la història.





La Llotja: Un edifici alt i elegant, era sostingut per voltes de mig punt a totes bandes. Els porxos havien estat tancats per taulons a la part baixa, i a la part de dalt amb unes veles grosses. On Jafudà es troba amb el ciutadà que portava els agers de l'infant Joan.

Palau reial : on expulsaren a Jafudà a causa de la seva violència contra un alt prohom de la Cort.

Llatzaret: una colònia de leprosos plena d’homes, dones i minyons nefrats, que pudia de mala manera.

Sinagoga: era un temple gran i preciós, però a primera vista semblava fràgil i vulnerable.

La casa de la família de Cresques: situada al Call jueu de Barcelona, on Jafudà es va sentir ben acollit en tot moment.

Cort ducal de Girona: situada al barri de la Força, ben aprop del palau de l’infant. On Jafudà si va allotjar amb grans comoditats durant un temps amb Bernat Metge i altres personatges comentats anteriorment.

El castell de Valldaura: situat a les muntanyes que comendaven el pla de Barecelona. Samuel s’hi allotjava com a presoner del rei Pere.

El port de Barcelona on Jafudà desembarca el principi del capítol i embarca al final.

Pel que fa al temps, el capítol transcorre amb cinc anys. Durant el segle XIV sota el regnat de Pere III el Cerimoniós dit també Pere IV d'Aaragó. Són uns anys de turbulències polítiques entre els familiars de la corona i de conflictes econòmics en la societat.

AMBIENTACIÓ HISTÒRICA:

Aquest capítol ens mostra l'ambigüitat del segle XIV a Barcelona. Reflecteix perfectament els conflictes reials entre Pere el Cerimoniós i l'Infant Joan, el qual fou destronat dels seus poders per la nova muller del seu pare. També podem veure com el poble pla de la ciutat viu les conseqüències dels problemes a la monarquia. Hi havia canvis constants de la moneda, la qual cosa desconcertava als comerciants i mercaders, fins al punt que la població no sabia quin preu tenien les coses. Els carrers de Barcelona estaven bruts i plens de misèria, la qual cosa provocava que hi hagués malalties constants, com la pesta negra.
Convé destacar més detalladament la Cancelleria Reial, va ser creada a mitjans del segle XIII per Jaume I, era un organisme administratiu de la Corona d' Aragó que s'encarregava de la correspondència i de l'arxiu de tota la paperassa burocràtica. Com podem veure a l'obra la presidia un canceller i a les seves ordres hi treballaven els funcionaris, com ho va fer Bernat Metge. Gràcies a la Cancelleria Reial la llengua catalana va quedar unificada.

VALORACIÓ:

Aquest capítol ens ha permès ampliar més els nostres coneixements de la Cancelleria Reial i el regnat de Pere el Cerimoniós. Durant cinc anys d'aventura hem pogut veure l'evolució dels personatges, com la maduresa de Jafudà i la immaduresa de Samuel. Les reunions entre Jafudà i els distints membres de la corona Aragonesa ens ha permès conèixer més detalladament les característiques de l'Atles reial i la situació monàrquica d'aquell temps. Però el que més ens ha captivat de la trama d'Alfred Bosch és el desenllaç del capítol amb la mort del maleït Samuel, ja que suposava la informació idònia per trobar l'Atles furtiu. A partir d'aquest capítol es poden obrir nous camins, això depèn de la vostra visió sobre la trama.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada